Fruktbröd
Ett litet tips på ett mycket gott bröd (för en icke bagare som jag till och med).
Lägg 250 g torkade fikon (som ni skär i bitar), 1 dl russin, 1 dl linfrö, 1 1/2 dl krossad råg (hade inte jag hemma, så det struntade jag i, och det gick lika bra!) i 4 dl kallt vatten. Lt detta stå så det blir riktigt gosigt. Jag tog ganska mjuka fikon så jag hade det inte liggande i vatten så länge, men man kan ha det över natten. Låt det ligga minst 6 h!
Sen häller ni 3 dl fint rågmjöl i en bunke där ni häller över 3 dl kokande vatten. Tillsätt sedan frukblandningen och känn så röran blir 37 grader varmt. Smula i 50 gram jäst och låt jästen lösa sig. Tillsätt sen 2 tsk salt och 10-12 vetemjöl special. Arbeta degen väl (jag använder numera min snygga och smidiga hushållsassistent eller vad det heter, och den är helt underbart bra!). Sen strör ni över mjöl och låter jäsa i minst 45 minuter. Ta sen upp degen och arbeta den på mjölat bord och forma till två limpor. Använd gärna formar. Jäs i 30 minuter till och sen in i ugnen på 200 grader i cirka 45 minuter. Mmmm jummi!!!
Detta recept är från en superkokbok jag fick av Markus mamma förra födelsedagen: Bonniers Kokbok! Rekommenderas!
Lycka till!
Lägg 250 g torkade fikon (som ni skär i bitar), 1 dl russin, 1 dl linfrö, 1 1/2 dl krossad råg (hade inte jag hemma, så det struntade jag i, och det gick lika bra!) i 4 dl kallt vatten. Lt detta stå så det blir riktigt gosigt. Jag tog ganska mjuka fikon så jag hade det inte liggande i vatten så länge, men man kan ha det över natten. Låt det ligga minst 6 h!
Sen häller ni 3 dl fint rågmjöl i en bunke där ni häller över 3 dl kokande vatten. Tillsätt sedan frukblandningen och känn så röran blir 37 grader varmt. Smula i 50 gram jäst och låt jästen lösa sig. Tillsätt sen 2 tsk salt och 10-12 vetemjöl special. Arbeta degen väl (jag använder numera min snygga och smidiga hushållsassistent eller vad det heter, och den är helt underbart bra!). Sen strör ni över mjöl och låter jäsa i minst 45 minuter. Ta sen upp degen och arbeta den på mjölat bord och forma till två limpor. Använd gärna formar. Jäs i 30 minuter till och sen in i ugnen på 200 grader i cirka 45 minuter. Mmmm jummi!!!
Detta recept är från en superkokbok jag fick av Markus mamma förra födelsedagen: Bonniers Kokbok! Rekommenderas!
Lycka till!
Kommentarer
Postat av: Erik W
Bröd, men inga barn! Jag väntar med spänning. Blir det en pojk tycker jag den ska heta Emil Jönsson. Då blir han snabb.
Postat av: Markus
Ja, det är spännande. Blir det någon tävling för dig imorgon?
Trackback